Instant kaffe
Hurtigkaffens historie
Hurtigkaffe ble oppfunnet og patentert av en Franskmann som het Alphonse Allais i 1881. I 1890 patenterte en herremann fra New Zealand, som het David Strang, sin versjon av hurtigkaffe, som ble laget ved å behandle med “tørr varmluft".
Hurtigkaffe er ikke bare til å drikke
Hurtigkaffe kan brukes til litt mer enn bare det å holde folk våkne. Den er en aktiv ingrediens i “Caffenol-C”, som er en ikke-giftig, hjemmelaget sort/hvit fotografifremkaller. I eksperimenter har man også funnet ut at de billigere og mindre populære merkene med hurtigkaffe fungerte mye bedre enn de mer kostbare merkene.
Biprodukter fra hurtigkaffe
Når det produseres hurtigkaffe, er det viktigste biproduktet man sitter igjen med brukt kaffepulver som kan brukes som organisk materiale for å lage varme i produksjonsprosessen. Det produseres omtrent dobbelt så mye brukt kaffepulver som den mengden man sitter igjen med i ferdig hurtigkaffe.
Forskjellige måter å lage hurtigkaffe på
En kan tro at alt du gjør for å lage en enkel kopp med kaffe er å helle kokt vann over ditt hurtigkaffepulver med sukker og/eller melk, men du kan fortsatt være kreativ og lage deilig smakfull kaffe. Her er hvordan:
- Nedkjølt hurtigkaffe er flott å lage om sommeren. Du lager først den nedkjølte kaffebasen, som enten er normal eller sterk, avhengig av smaken din. 1/2 teskje kaffe med 4 teskjeer kokt vann og rør frem til oppløst. Så kan du smakssette kaffekonsentratet ditt med krydder, vaniljeekstrakt, kakaopulver eller sirup. Etterpå tilsetter du enten kald eller varm melk avhengig av din preferanse. Om du liker kald, så kan du selvsagt tilsette isbiter dersom du ønsker det.
- Hurtigmikset iskaffe er i utgangspunktet det samme som hurtig iskaffe, unntatt at den lages i hurtigmikseren din.
- En hurtiglatte er i utgangspunktet å lage en konsentrert kaffesirup som gjort for den nedkjølte hurtigkaffen, tilsette krydder dersom du ønsker det, og så toppe med varmet melk. Du kan velge maksimal tilfredshet og toppe din hurtiglatte med pisket krem og krydderdryss.
Hvor mye koffein inneholder hurtigkaffe
En kan forestille seg at hurtigkaffe ikke inneholder like mye koffein, men i gjennomsnitt for hver teskje (1,8 gram) med hurtigkaffe ligger innholdet på rundt 57mg koffein. Du avgjør selv hvor mye eller lite koffein du ønsker eller trenger ved å regulere mengden hurtigkaffe du tilsetter i koppen din. Dette kan selvsagt variere avhengig av hvilket merke du bruker.
Hurtigkaffefakta
- Den meste hurtigkaffen lages av Robusta-bønnene som dyrkes i Vietnam
- I 1771 ble en form for hurtigkaffe utviklet i England, men hadde problemet med en heller dårlig holdbarhet.
- Av all kaffen som drikkes i verden, Kommer 13% av det fra frysetørket kaffe (hurtigkaffe).
Hurtigkaffens historie
Hurtigkaffe ble oppfunnet og patentert av en Franskmann som het Alphonse Allais i 1881. I 1890 patenterte en herremann fra New Zealand, som het David Strang, sin versjon av hurtigkaffe, som ble laget ved å behandle med “tørr varmluft".
Hurtigkaffe er ikke bare til å drikke
Hurtigkaffe kan brukes til litt mer enn bare det å holde folk våkne. Den er en aktiv ingrediens i “Caffenol-C”, som er en ikke-giftig, hjemmelaget sort/hvit fotografifremkaller. I eksperimenter har man også funnet ut at de billigere og mindre populære merkene med hurtigkaffe fungerte mye bedre enn de mer kostbare merkene.
Biprodukter fra hurtigkaffe
Når det produseres hurtigkaffe, er det viktigste biproduktet man sitter igjen med brukt kaffepulver som kan brukes som organisk materiale for å lage varme i produksjonsprosessen. Det produseres omtrent dobbelt så mye brukt kaffepulver som den mengden man sitter igjen med i ferdig hurtigkaffe.
Forskjellige måter å lage hurtigkaffe på
En kan tro at alt du gjør for å lage en enkel kopp med kaffe er å helle kokt vann over ditt hurtigkaffepulver med sukker og/eller melk, men du kan fortsatt være kreativ og lage deilig smakfull kaffe. Her er hvordan:
- Nedkjølt hurtigkaffe er flott å lage om sommeren. Du lager først den nedkjølte kaffebasen, som enten er normal eller sterk, avhengig av smaken din. 1/2 teskje kaffe med 4 teskjeer kokt vann og rør frem til oppløst. Så kan du smakssette kaffekonsentratet ditt med krydder, vaniljeekstrakt, kakaopulver eller sirup. Etterpå tilsetter du enten kald eller varm melk avhengig av din preferanse. Om du liker kald, så kan du selvsagt tilsette isbiter dersom du ønsker det.
- Hurtigmikset iskaffe er i utgangspunktet det samme som hurtig iskaffe, unntatt at den lages i hurtigmikseren din.
- En hurtiglatte er i utgangspunktet å lage en konsentrert kaffesirup som gjort for den nedkjølte hurtigkaffen, tilsette krydder dersom du ønsker det, og så toppe med varmet melk. Du kan velge maksimal tilfredshet og toppe din hurtiglatte med pisket krem og krydderdryss.
Hvor mye koffein inneholder hurtigkaffe
En kan forestille seg at hurtigkaffe ikke inneholder like mye koffein, men i gjennomsnitt for hver teskje (1,8 gram) med hurtigkaffe ligger innholdet på rundt 57mg koffein. Du avgjør selv hvor mye eller lite koffein du ønsker eller trenger ved å regulere mengden hurtigkaffe du tilsetter i koppen din. Dette kan selvsagt variere avhengig av hvilket merke du bruker.
Hurtigkaffefakta
- Den meste hurtigkaffen lages av Robusta-bønnene som dyrkes i Vietnam
- I 1771 ble en form for hurtigkaffe utviklet i England, men hadde problemet med en heller dårlig holdbarhet.
- Av all kaffen som drikkes i verden, Kommer 13% av det fra frysetørket kaffe (hurtigkaffe).