Lavazza kaffebønner
Kaffe som på en kafé
Som en ekte kaffeelsker kan et besøk på en god kafé sammenlignes med en fin restaurant - god kaffe er en skikkelig gourmetopplevelse. Hvis du går til en restaurant, har du kanskje møtt en såkalt Sommelier, som er en servitør med spesiell ekspertise innen vin. I kaffeverdenen er det en barista, som er sommelierens side. Baristaer er trent i kaffekunsten og dyrker den med stor lidenskap. Derfor er det også mesterskap i Barista, der de testes på både utvalg av kaffebønner, teknikk og smak.
Hvis du er spesielt glad i kaféopplevelsen, kan du starte reisen som en selvlært barista ved å velge de samme kaffebønnene som kafeene bruker. På Kaffekapslen har vi satt sammen et utvalg kaféfavoritter, slik at du kan ønske dine kaffesultne gjester velkommen til gourmetopplevelser. Alt du trenger er en kaffekvern.
Hvorfor skal jeg velge kaffebønner?
Når kaffebønner plukkes blir de tørket og gjæret og deretter brent. Brenningen fremhever de naturlige smakene i kaffen, mens frigjøring av sukker innkapsler smaken i et karamellisert lag. Derfor frigjøres den innkapslede smaken i det øyeblikket du kverner kaffebønnen, og derfor gir en nykvernet kaffe også den mest optimale smaksopplevelsen.
Prøv en av våre varianter av billige kaffebønner. Du kan bruke nykvernet kaffe til filterkaffe, og da bør du ikke jukse deg for en nykvernet espresso- eller stempelkanne.
Arabica eller Robusta?
Akkurat som med vin, handler kaffe om hvilken kaffebønne man bruker og under hvilke forhold den er dyrket og etterbehandlet. Det er derfor umulig å påstå at en kaffevariant er bedre, fordi den inneholder 100 % Arabica – for det er i seg selv ikke en kvalitet. Smaken og aromaen av kaffebønnen avhenger nemlig både av den naturlig sammensetning, som kaffeplanten har, hvor i verden den er dyrket, hvilke temperaturer den har vært utsatt for – og ikke minst etterbehandlingen.
Arabica og Robusta er begge planter av arten Coffea. Coffea-familien består av over 120 forskjellige sorter, men det er normalt kun Arabica og Robusta som brukes til kaffeproduksjon. Som du kanskje kjenner det fra epler, finnes det stor forskjell på eplesorter, selv om de egentlig er samme frukt. Noen kan være veldig søte, mens andre er meget syrlige. Det det samme gjør seg gjeldende for Arabica og Robusta. Arabica-bønnen er en sart plante, som trives på fjellsider i høydene. Planten trives best i temperert klima, uten hverken for mye eller for lite regn – og nettopp regnmengdene har stor innflytelse på plantens blomstringsperiode. Arabica-planten er kun i meget liten grad motstandsdyktig mot sykdommer og insektangrep, akkurat som den er meget avhengig av den junglen som omgir den den. Derfor kan den være vanskelig å dyrke. Kaffe av sorten Arabica kjennetegnes ved en sødmefull og rund smak, fordi den inneholder en større mengde av naturlige sukkerarter og olje.
Robusta er derimot, som navnet også antyder, en langt mer robust plante. Den tåler i høyere grad utsving i temperatur og regnmengder, klarer seg bedre mot sykdommer og insekter – i tillegg er den ikke på langt nær så avhengig av den øvrige naturen. Robusta dyrkes derfor ofte på store plantasjer i Afrika og i Asia, hvor den enkelt kan dyrkes. Robusta-bønner inneholder mer koffein enn Arabica. Den kjennetegnes også ved en mer bitter smak enn den man gjerne kjenner fra Arabica. Noe som spesielt gjør den god å bruke til Espresso og espressobaserte drikker. I tillegg brukes Arabica og Robusta ofte i kaffeblandinger, for på den måten å gi hverandre et perfekt motspill.
Kaffe som på en kafé
Som en ekte kaffeelsker kan et besøk på en god kafé sammenlignes med en fin restaurant - god kaffe er en skikkelig gourmetopplevelse. Hvis du går til en restaurant, har du kanskje møtt en såkalt Sommelier, som er en servitør med spesiell ekspertise innen vin. I kaffeverdenen er det en barista, som er sommelierens side. Baristaer er trent i kaffekunsten og dyrker den med stor lidenskap. Derfor er det også mesterskap i Barista, der de testes på både utvalg av kaffebønner, teknikk og smak.
Hvis du er spesielt glad i kaféopplevelsen, kan du starte reisen som en selvlært barista ved å velge de samme kaffebønnene som kafeene bruker. På Kaffekapslen har vi satt sammen et utvalg kaféfavoritter, slik at du kan ønske dine kaffesultne gjester velkommen til gourmetopplevelser. Alt du trenger er en kaffekvern.
Hvorfor skal jeg velge kaffebønner?
Når kaffebønner plukkes blir de tørket og gjæret og deretter brent. Brenningen fremhever de naturlige smakene i kaffen, mens frigjøring av sukker innkapsler smaken i et karamellisert lag. Derfor frigjøres den innkapslede smaken i det øyeblikket du kverner kaffebønnen, og derfor gir en nykvernet kaffe også den mest optimale smaksopplevelsen.
Prøv en av våre varianter av billige kaffebønner. Du kan bruke nykvernet kaffe til filterkaffe, og da bør du ikke jukse deg for en nykvernet espresso- eller stempelkanne.
Arabica eller Robusta?
Akkurat som med vin, handler kaffe om hvilken kaffebønne man bruker og under hvilke forhold den er dyrket og etterbehandlet. Det er derfor umulig å påstå at en kaffevariant er bedre, fordi den inneholder 100 % Arabica – for det er i seg selv ikke en kvalitet. Smaken og aromaen av kaffebønnen avhenger nemlig både av den naturlig sammensetning, som kaffeplanten har, hvor i verden den er dyrket, hvilke temperaturer den har vært utsatt for – og ikke minst etterbehandlingen.
Arabica og Robusta er begge planter av arten Coffea. Coffea-familien består av over 120 forskjellige sorter, men det er normalt kun Arabica og Robusta som brukes til kaffeproduksjon. Som du kanskje kjenner det fra epler, finnes det stor forskjell på eplesorter, selv om de egentlig er samme frukt. Noen kan være veldig søte, mens andre er meget syrlige. Det det samme gjør seg gjeldende for Arabica og Robusta. Arabica-bønnen er en sart plante, som trives på fjellsider i høydene. Planten trives best i temperert klima, uten hverken for mye eller for lite regn – og nettopp regnmengdene har stor innflytelse på plantens blomstringsperiode. Arabica-planten er kun i meget liten grad motstandsdyktig mot sykdommer og insektangrep, akkurat som den er meget avhengig av den junglen som omgir den den. Derfor kan den være vanskelig å dyrke. Kaffe av sorten Arabica kjennetegnes ved en sødmefull og rund smak, fordi den inneholder en større mengde av naturlige sukkerarter og olje.
Robusta er derimot, som navnet også antyder, en langt mer robust plante. Den tåler i høyere grad utsving i temperatur og regnmengder, klarer seg bedre mot sykdommer og insekter – i tillegg er den ikke på langt nær så avhengig av den øvrige naturen. Robusta dyrkes derfor ofte på store plantasjer i Afrika og i Asia, hvor den enkelt kan dyrkes. Robusta-bønner inneholder mer koffein enn Arabica. Den kjennetegnes også ved en mer bitter smak enn den man gjerne kjenner fra Arabica. Noe som spesielt gjør den god å bruke til Espresso og espressobaserte drikker. I tillegg brukes Arabica og Robusta ofte i kaffeblandinger, for på den måten å gi hverandre et perfekt motspill.