Kaffebønner
Hele kaffebønner på nettet
Er kaffeutvalget i ditt lokale supermarked kjedelig, og leter du etter billige hele kaffebønner med smak?
Hos KaffeKapslen kan du finne mange forskjellige kaffetyper, alt fra lettristede milde og syrlige kaffebønner, til mørkristede intense kaffebønner – med en søt ettersmak av sjokolade.
Hvorfor hele kaffebønner?
Den beste kaffen er nykvernet kaffe. Det er fordi kaffebønnene i hel form lettere kan bevare sin fantastiske aroma og vidunderlige fyldige smak. Etter at kaffebønnene har blitt kvernet, vil de miste litt av sin aroma og smak. Og jo lenger tid som går, jo mer smak vil de miste.
Ønsker du å få mest mulig ut av kaffen din, er den beste løsningen derfor å kverne kaffen selv. Det kan dog være litt av en kunst å kverne kaffen på riktig måte.
Malt kaffe er nemlig ikke bare malt kaffe. Det finnes flere forskjellige malingsgrader, som bestemmes etter hvordan man i ettertid tilbereder ens kaffe. For eksempel skal man bruke grovmalt kaffe når man lager kaffe i en stempelkanne, mens kaffen skal være veldig finmalt når man bruker den i en espressomaskin.
Behersker man kunsten med å kverne kaffen helt riktig, kan man helt rolig kjøpe hele bønner og alltid få en kraftfull og fyldig kaffesmak.
Hvor kommer kaffebønner fra?
Kaffebønnene kommer fra et kaffetre, hvor de modner inni et rødt bær. Bærene blir høstet når de er modne – fruktkjøttet blir så fjernet og bønnene blir ristet.
Kaffebønnene ble, etter sigende, oppdaget helt tilfeldig for flere hundre år siden.
Munker la angivelig merke til at geitene deres ble mer aktive etter de hadde spist bærene fra kaffetreet. Derfor prøvde munkene også å spise dem. På grunn av bærenes syrlige smak, endte de i stedet opp med å kaste dem på bålet.
Og her oppdaget de den skjønne aromaen som plutselig spredte seg fra kaffebærene.
Etter oppdagelsen begynte munkene å eksperimentere med bærene og laget flere forskjellige avkok, som så forklarer opprinnelsen til den første kaffen.
Munkenes oppdagelse gikk deretter langsomt verden rundt, og flere og flere land begynte å få smak for den aromafylte drikken.
I Danmark fikk man først kjennskap til kaffe rundt midten av 1600-tallet. Her kunne man først kun kjøpe kaffe på apotekene, hvor man i lang tid også kunne kjøpe te.
Den oppkvikkende væsken med den skjønne aromaen var i starten kun kjent blant samfunnets elite, og ble, sammen med te, brukt som et statussymbol.
På slutten av 1700-tallet begynte dog også bøndene å drikke kaffe, da te var for dyrt for dem. Bøndene utgjorde den gangen hele 75% av den samlede danske befolkningen, og dette betød at Danmark gikk fra å være et tedrikkende land, til å bli et kaffedrikkende land.
I dag hører kaffe med til danskenes hverdag. De fleste drikker en kopp kaffe til deres frokost, og mange koser seg med mer enn bare en kopp kaffe om dagen.
Kaffe har blitt en fast del av den danske kosen, og blir ofte servert når mennesker møtes for å feire bursdager og andre høytideligheter.
Hele kaffebønner på nettet
Er kaffeutvalget i ditt lokale supermarked kjedelig, og leter du etter billige hele kaffebønner med smak?
Hos KaffeKapslen kan du finne mange forskjellige kaffetyper, alt fra lettristede milde og syrlige kaffebønner, til mørkristede intense kaffebønner – med en søt ettersmak av sjokolade.
Hvorfor hele kaffebønner?
Den beste kaffen er nykvernet kaffe. Det er fordi kaffebønnene i hel form lettere kan bevare sin fantastiske aroma og vidunderlige fyldige smak. Etter at kaffebønnene har blitt kvernet, vil de miste litt av sin aroma og smak. Og jo lenger tid som går, jo mer smak vil de miste.
Ønsker du å få mest mulig ut av kaffen din, er den beste løsningen derfor å kverne kaffen selv. Det kan dog være litt av en kunst å kverne kaffen på riktig måte.
Malt kaffe er nemlig ikke bare malt kaffe. Det finnes flere forskjellige malingsgrader, som bestemmes etter hvordan man i ettertid tilbereder ens kaffe. For eksempel skal man bruke grovmalt kaffe når man lager kaffe i en stempelkanne, mens kaffen skal være veldig finmalt når man bruker den i en espressomaskin.
Behersker man kunsten med å kverne kaffen helt riktig, kan man helt rolig kjøpe hele bønner og alltid få en kraftfull og fyldig kaffesmak.
Hvor kommer kaffebønner fra?
Kaffebønnene kommer fra et kaffetre, hvor de modner inni et rødt bær. Bærene blir høstet når de er modne – fruktkjøttet blir så fjernet og bønnene blir ristet.
Kaffebønnene ble, etter sigende, oppdaget helt tilfeldig for flere hundre år siden.
Munker la angivelig merke til at geitene deres ble mer aktive etter de hadde spist bærene fra kaffetreet. Derfor prøvde munkene også å spise dem. På grunn av bærenes syrlige smak, endte de i stedet opp med å kaste dem på bålet.
Og her oppdaget de den skjønne aromaen som plutselig spredte seg fra kaffebærene.
Etter oppdagelsen begynte munkene å eksperimentere med bærene og laget flere forskjellige avkok, som så forklarer opprinnelsen til den første kaffen.
Munkenes oppdagelse gikk deretter langsomt verden rundt, og flere og flere land begynte å få smak for den aromafylte drikken.
I Danmark fikk man først kjennskap til kaffe rundt midten av 1600-tallet. Her kunne man først kun kjøpe kaffe på apotekene, hvor man i lang tid også kunne kjøpe te.
Den oppkvikkende væsken med den skjønne aromaen var i starten kun kjent blant samfunnets elite, og ble, sammen med te, brukt som et statussymbol.
På slutten av 1700-tallet begynte dog også bøndene å drikke kaffe, da te var for dyrt for dem. Bøndene utgjorde den gangen hele 75% av den samlede danske befolkningen, og dette betød at Danmark gikk fra å være et tedrikkende land, til å bli et kaffedrikkende land.
I dag hører kaffe med til danskenes hverdag. De fleste drikker en kopp kaffe til deres frokost, og mange koser seg med mer enn bare en kopp kaffe om dagen.
Kaffe har blitt en fast del av den danske kosen, og blir ofte servert når mennesker møtes for å feire bursdager og andre høytideligheter.
Hvilken kaffetype skal jeg velge?
Selv om det finnes ca. 70 forskjellige kaffesorter i verden, skiller man oftest mellom kun to hovedsorter – Arabica og Robusta.
Arabica
Arabica-bønnen er den mest populære kaffebønnen i Danmark. Den anses for å ha den høyeste kvaliteten og den beste smaken, selv om smaken kan variere mye, fra søt og bløt, til litt skarpere.
Kaffetrærne som Arabica-bønnene vokser på, stammer opprinnelig fra Etiopia. I dag finnes de dog flere forskjellige steder i verden. De vokser på fjellskråninger og høysletter i høyder fra 500–2000 meter, i et subtropisk kjølig klima.
Kaffetreet er veldig følsomt for sykdommer, insektangrep og parasitter, og skal helst også ha litt skygge. Derfor kan det være vanskelig å produsere Arabica-bønnene, og utbyttet er ofte ikke så stort. Likevel utgjør bønnene hele 75% av verdens samlede kaffeproduksjon.
Fordi det krever mye å produsere Arabica-bønnene, ligger de i en høyere prisklasse enn Robusta-bønnene.
Robusta
Robustabønnen dyrkes for det meste i områder i Indonesia og Afrika. Treet, som disse bærene vokser på, blir ikke riktig påvirket av diverse sykdommer eller skadedyr, og det er derfor mye lettere å produsere disse bønnene enn Arabica-bønner.
Kaffetreet vokser i lavlandsområder i 200–800 meters høyde, i et varmt klima med opp til 30 grader.
Robusta bønnene har et høyere koffeininnhold enn Arabica-bønnene, og smaken er mer besk og kraftig. Fordi de utfyller hverandre, blir disse bønnene ofte blandet med Arabica-bønner.
Robusta-bønnene utgjør ca. 25% av verdens samlede kaffeproduksjon.
På tross av at det generelt er en stor forskjell i smaken på Arabica og Robusta, avhenger kaffebønnenes smak også av andre ting. Bønnene får nemlig deres smak etter måten de dyrkes på, men også måten de blir ristet på.
Det er for eksempel stor forskjell i smaken på kaffebønner fra Colombia og kaffebønner fra Brasil – på tross av at begge land produserer Arabica-bønner. Siden kaffetrærne vokser under forskjellige forhold, vil man kunne smake dette på bønnene.
Da kaffe er en smakssak, handler det derfor om å finne ut hvilke bønner man selv best liker.
Lys-, mellom- eller mørkristede kaffebønner?
Ristingen gjør at kaffebønnene utvikler diverse smaksstoff, som er bundet i oljer inni kaffebønnen. Graden av brenning, eller hvor lenge kaffebønnene blir ristet, gjør at de vil utvikle forskjellige aromaer.
På tross av at man kan riste bønnene på mange måter, er vi i Danmark mest kjent med lysristede, mellomristede og mørkristede kaffebønner.
Lysristede kaffebønner brukes oftest til å lage kaffe i en stempelkanne. Kaffebønnene har et høyt syreinnhold, og gir derfor også kaffen en lett syrlig smak.
Mellomristede kaffebønner har mistet litt av syreinnholdet og har i stedet fått en forsiktig søtlig smak. Dette er fordi sukkeret i bønnene har blitt karamellisert under brenningen. Mellomristede kaffebønner brukes oftest til å lage kaffe i en kaffemaskin eller en stempelkanne.
I mørkristede kaffebønner er nesten alt sukkerinnholdet i kaffebønnen blitt karamellisert. Dette gir kaffen en sødmefylt smak med et hint av sjokolade.
Mørkristede bønner blir hyppig brukt i espressomaskiner.
Hvordan skal hele kaffebønner oppbevares?
Måten man oppbevarer sin kaffe på er alfa og omega for dens kvalitet. Dette gjelder både for hele kaffebønner, og for malt kaffe. Kaffen skal alltid oppbevares i en tørr beholder med tettsittende lokk. Er beholderen gjennomsiktig, må denne heller ikke oppbevares i sollys.
Luft, lys og fuktighet kan nemlig skade kaffesmaken betydelig. Krydder eller andre matvarer med sterk lukt, må heller ikke oppbevares sammen med kaffen, fordi smaken vil sette seg i kaffens aroma.
Med riktig oppbevaring kan kaffebønner holde på deres vidunderlige smak i lang tid.
Hele kaffebønner på nettet
Er kaffeutvalget i ditt lokale supermarked kjedelig, og leter du etter billige hele kaffebønner med smak?
Hos KaffeKapslen kan du finne mange forskjellige kaffetyper, alt fra lettristede milde og syrlige kaffebønner, til mørkristede intense kaffebønner – med en søt ettersmak av sjokolade.
Hvorfor hele kaffebønner?
Den beste kaffen er nykvernet kaffe. Det er fordi kaffebønnene i hel form lettere kan bevare sin fantastiske aroma og vidunderlige fyldige smak. Etter at kaffebønnene har blitt kvernet, vil de miste litt av sin aroma og smak. Og jo lenger tid som går, jo mer smak vil de miste.
Ønsker du å få mest mulig ut av kaffen din, er den beste løsningen derfor å kverne kaffen selv. Det kan dog være litt av en kunst å kverne kaffen på riktig måte.
Malt kaffe er nemlig ikke bare malt kaffe. Det finnes flere forskjellige malingsgrader, som bestemmes etter hvordan man i ettertid tilbereder ens kaffe. For eksempel skal man bruke grovmalt kaffe når man lager kaffe i en stempelkanne, mens kaffen skal være veldig finmalt når man bruker den i en espressomaskin.
Behersker man kunsten med å kverne kaffen helt riktig, kan man helt rolig kjøpe hele bønner og alltid få en kraftfull og fyldig kaffesmak.
Hvor kommer kaffebønner fra?
Kaffebønnene kommer fra et kaffetre, hvor de modner inni et rødt bær. Bærene blir høstet når de er modne – fruktkjøttet blir så fjernet og bønnene blir ristet.
Kaffebønnene ble, etter sigende, oppdaget helt tilfeldig for flere hundre år siden.
Munker la angivelig merke til at geitene deres ble mer aktive etter de hadde spist bærene fra kaffetreet. Derfor prøvde munkene også å spise dem. På grunn av bærenes syrlige smak, endte de i stedet opp med å kaste dem på bålet.
Og her oppdaget de den skjønne aromaen som plutselig spredte seg fra kaffebærene.
Etter oppdagelsen begynte munkene å eksperimentere med bærene og laget flere forskjellige avkok, som så forklarer opprinnelsen til den første kaffen.
Munkenes oppdagelse gikk deretter langsomt verden rundt, og flere og flere land begynte å få smak for den aromafylte drikken.
I Danmark fikk man først kjennskap til kaffe rundt midten av 1600-tallet. Her kunne man først kun kjøpe kaffe på apotekene, hvor man i lang tid også kunne kjøpe te.
Den oppkvikkende væsken med den skjønne aromaen var i starten kun kjent blant samfunnets elite, og ble, sammen med te, brukt som et statussymbol.
På slutten av 1700-tallet begynte dog også bøndene å drikke kaffe, da te var for dyrt for dem. Bøndene utgjorde den gangen hele 75% av den samlede danske befolkningen, og dette betød at Danmark gikk fra å være et tedrikkende land, til å bli et kaffedrikkende land.
I dag hører kaffe med til danskenes hverdag. De fleste drikker en kopp kaffe til deres frokost, og mange koser seg med mer enn bare en kopp kaffe om dagen.
Kaffe har blitt en fast del av den danske kosen, og blir ofte servert når mennesker møtes for å feire bursdager og andre høytideligheter.
Hele kaffebønner på nettet
Er kaffeutvalget i ditt lokale supermarked kjedelig, og leter du etter billige hele kaffebønner med smak?
Hos KaffeKapslen kan du finne mange forskjellige kaffetyper, alt fra lettristede milde og syrlige kaffebønner, til mørkristede intense kaffebønner – med en søt ettersmak av sjokolade.
Hvorfor hele kaffebønner?
Den beste kaffen er nykvernet kaffe. Det er fordi kaffebønnene i hel form lettere kan bevare sin fantastiske aroma og vidunderlige fyldige smak. Etter at kaffebønnene har blitt kvernet, vil de miste litt av sin aroma og smak. Og jo lenger tid som går, jo mer smak vil de miste.
Ønsker du å få mest mulig ut av kaffen din, er den beste løsningen derfor å kverne kaffen selv. Det kan dog være litt av en kunst å kverne kaffen på riktig måte.
Malt kaffe er nemlig ikke bare malt kaffe. Det finnes flere forskjellige malingsgrader, som bestemmes etter hvordan man i ettertid tilbereder ens kaffe. For eksempel skal man bruke grovmalt kaffe når man lager kaffe i en stempelkanne, mens kaffen skal være veldig finmalt når man bruker den i en espressomaskin.
Behersker man kunsten med å kverne kaffen helt riktig, kan man helt rolig kjøpe hele bønner og alltid få en kraftfull og fyldig kaffesmak.
Hvor kommer kaffebønner fra?
Kaffebønnene kommer fra et kaffetre, hvor de modner inni et rødt bær. Bærene blir høstet når de er modne – fruktkjøttet blir så fjernet og bønnene blir ristet.
Kaffebønnene ble, etter sigende, oppdaget helt tilfeldig for flere hundre år siden.
Munker la angivelig merke til at geitene deres ble mer aktive etter de hadde spist bærene fra kaffetreet. Derfor prøvde munkene også å spise dem. På grunn av bærenes syrlige smak, endte de i stedet opp med å kaste dem på bålet.
Og her oppdaget de den skjønne aromaen som plutselig spredte seg fra kaffebærene.
Etter oppdagelsen begynte munkene å eksperimentere med bærene og laget flere forskjellige avkok, som så forklarer opprinnelsen til den første kaffen.
Munkenes oppdagelse gikk deretter langsomt verden rundt, og flere og flere land begynte å få smak for den aromafylte drikken.
I Danmark fikk man først kjennskap til kaffe rundt midten av 1600-tallet. Her kunne man først kun kjøpe kaffe på apotekene, hvor man i lang tid også kunne kjøpe te.
Den oppkvikkende væsken med den skjønne aromaen var i starten kun kjent blant samfunnets elite, og ble, sammen med te, brukt som et statussymbol.
På slutten av 1700-tallet begynte dog også bøndene å drikke kaffe, da te var for dyrt for dem. Bøndene utgjorde den gangen hele 75% av den samlede danske befolkningen, og dette betød at Danmark gikk fra å være et tedrikkende land, til å bli et kaffedrikkende land.
I dag hører kaffe med til danskenes hverdag. De fleste drikker en kopp kaffe til deres frokost, og mange koser seg med mer enn bare en kopp kaffe om dagen.
Kaffe har blitt en fast del av den danske kosen, og blir ofte servert når mennesker møtes for å feire bursdager og andre høytideligheter.
Hvilken kaffetype skal jeg velge?
Selv om det finnes ca. 70 forskjellige kaffesorter i verden, skiller man oftest mellom kun to hovedsorter – Arabica og Robusta.
Arabica
Arabica-bønnen er den mest populære kaffebønnen i Danmark. Den anses for å ha den høyeste kvaliteten og den beste smaken, selv om smaken kan variere mye, fra søt og bløt, til litt skarpere.
Kaffetrærne som Arabica-bønnene vokser på, stammer opprinnelig fra Etiopia. I dag finnes de dog flere forskjellige steder i verden. De vokser på fjellskråninger og høysletter i høyder fra 500–2000 meter, i et subtropisk kjølig klima.
Kaffetreet er veldig følsomt for sykdommer, insektangrep og parasitter, og skal helst også ha litt skygge. Derfor kan det være vanskelig å produsere Arabica-bønnene, og utbyttet er ofte ikke så stort. Likevel utgjør bønnene hele 75% av verdens samlede kaffeproduksjon.
Fordi det krever mye å produsere Arabica-bønnene, ligger de i en høyere prisklasse enn Robusta-bønnene.
Robusta
Robustabønnen dyrkes for det meste i områder i Indonesia og Afrika. Treet, som disse bærene vokser på, blir ikke riktig påvirket av diverse sykdommer eller skadedyr, og det er derfor mye lettere å produsere disse bønnene enn Arabica-bønner.
Kaffetreet vokser i lavlandsområder i 200–800 meters høyde, i et varmt klima med opp til 30 grader.
Robusta bønnene har et høyere koffeininnhold enn Arabica-bønnene, og smaken er mer besk og kraftig. Fordi de utfyller hverandre, blir disse bønnene ofte blandet med Arabica-bønner.
Robusta-bønnene utgjør ca. 25% av verdens samlede kaffeproduksjon.
På tross av at det generelt er en stor forskjell i smaken på Arabica og Robusta, avhenger kaffebønnenes smak også av andre ting. Bønnene får nemlig deres smak etter måten de dyrkes på, men også måten de blir ristet på.
Det er for eksempel stor forskjell i smaken på kaffebønner fra Colombia og kaffebønner fra Brasil – på tross av at begge land produserer Arabica-bønner. Siden kaffetrærne vokser under forskjellige forhold, vil man kunne smake dette på bønnene.
Da kaffe er en smakssak, handler det derfor om å finne ut hvilke bønner man selv best liker.
Lys-, mellom- eller mørkristede kaffebønner?
Ristingen gjør at kaffebønnene utvikler diverse smaksstoff, som er bundet i oljer inni kaffebønnen. Graden av brenning, eller hvor lenge kaffebønnene blir ristet, gjør at de vil utvikle forskjellige aromaer.
På tross av at man kan riste bønnene på mange måter, er vi i Danmark mest kjent med lysristede, mellomristede og mørkristede kaffebønner.
Lysristede kaffebønner brukes oftest til å lage kaffe i en stempelkanne. Kaffebønnene har et høyt syreinnhold, og gir derfor også kaffen en lett syrlig smak.
Mellomristede kaffebønner har mistet litt av syreinnholdet og har i stedet fått en forsiktig søtlig smak. Dette er fordi sukkeret i bønnene har blitt karamellisert under brenningen. Mellomristede kaffebønner brukes oftest til å lage kaffe i en kaffemaskin eller en stempelkanne.
I mørkristede kaffebønner er nesten alt sukkerinnholdet i kaffebønnen blitt karamellisert. Dette gir kaffen en sødmefylt smak med et hint av sjokolade.
Mørkristede bønner blir hyppig brukt i espressomaskiner.
Hvordan skal hele kaffebønner oppbevares?
Måten man oppbevarer sin kaffe på er alfa og omega for dens kvalitet. Dette gjelder både for hele kaffebønner, og for malt kaffe. Kaffen skal alltid oppbevares i en tørr beholder med tettsittende lokk. Er beholderen gjennomsiktig, må denne heller ikke oppbevares i sollys.
Luft, lys og fuktighet kan nemlig skade kaffesmaken betydelig. Krydder eller andre matvarer med sterk lukt, må heller ikke oppbevares sammen med kaffen, fordi smaken vil sette seg i kaffens aroma.
Med riktig oppbevaring kan kaffebønner holde på deres vidunderlige smak i lang tid.